hur rengör man mattor? följ våra rengörningstips

Rengöra mattor – Allt du behöver veta om mattrengöring

Mattor finns i nästan alla hem. Du har naturligtvis i tanken att någon gång rengöra dina mattor. Här är 12 saker du behöver veta om mattrengöring för att göra det lättare.

12 saker du bör veta om mattrengörning

 1. Gifter

De flesta produkterna på marknaden är säkra och kommer att ha en minimal inverkan på miljön. Emellertid finns det några mattrengöringsprodukter som innehåller giftiga kemikalier som kan var farliga för den som använder dem, andra människor i huset eller husdjur. Så var noga med att läsa etiketterna noga innan du använder det. Försök att alltid välja en produkt med så lite kemikalier som möjligt, den mildaste du tycker fungerar.

 1. Rengör ofta

Det är alltid bäst att rengöra dina mattor på regelbunden basis. Om du inte rengör mattan regelbundet kommer du att behöva använda starkare kemiska produkter eftersom smutsen har satt sig djupare i mattan och blir svårare att få bort. Att rengöra dina mattor är bättre för miljön, din hälsa och det kommer att förlänga livslängden på mattan.

 1. Var försiktig

Läs etiketterna mycket noggrant. Inte bara på produkten utan även etiketten på mattan. Om du använder fel produkt eller en produkt med starkare kemisk sammansättning än din matta klarar kan du skada den.

 1. Anlita ett proffs

Om du inte är bekväm med att rengöra dina mattor själv eller om du inte orkar hyra en mattvätt och släpa hem den, anlita ett proffs. Det finns många yrkesverksamma som rengör dina mattor för en rimlig kostnad och du får garanti på arbetet de gör.

 1. Lägga heltäckningsmatta

Om du lägger nya mattor är det antagligen för att det skall se mer tilltalande ut och som samtidigt tillhandahåller funktionalitet. Om mattan läggs in fel eller om det är fel typ av matta för det området kommer du att ha högre underhållskostnader och mattan kommer behöva rengöras oftare. Så se till att du väljer rätt matta. Regelbunden dammsugning och fläckborttagning kommer också att sänka dina underhållskostnader.

 1. Rätt underlag

Underlaget är viktigare än du tror och direkt relaterat till din mattrengöring. Du måste matcha underlaget till vilken typ av matta som du skall installera. Du bör inte installera en heltäckningsmatta i områden med vatten, kemikalier eller där det är lätt att få svåra fläckar på mattan. Kök, badrum eller entréer är inte en bra plats för heltäckningsmatta eftersom du kommer att få höga underhållskostnader. Dålig kvalité på underlaget påverkar hur fläcken sugs in i mattan och hur svår fläcken blir att få bort.

 1. Minska nersmutsningen

Den värsta nersmutsningen på dina mattor kommer utifrån. Så om du stoppar jorden från att dras in i huset kommer du minska mängden kemikalier du måste använda. Placera en dörrmatta i ditt hem och dammsug den ofta så minskar du mängden smuts som kommer in i ditt hem. Få besökare att ta av sig skorna så att de inte drar in lös smuts över dina mattor.

 1. Dammsug mattan ofta

Tro det eller ej men daglig dammsugning med en bra dammsugare och ett bra dammsugarhuvud bidrar till att minska uppbyggnaden av smuts och minska antal gånger du behöver göra en djuprengörning av mattan. Detta beror på att smutsen inte får en chans att gräva sig in i botten av mattan.

 1. Inga drickor

Begränsa platserna där barnen får ha sina drickor och livsmedel som lätt spills. Om du har unga barn se till att de sitter vid bordet och äter. Om du är väldigt orolig för fläckar så låt inte familjemedlemmarna dricka eller bära läsk, kaffe eller andra matvaror över mattan.

 1. Handla snabbt

Om du tar hand om spill direkt med hjälp av en bra fläckborttagare hjälper det att förhindra att fläcken blir permanent och kommer att minska behovet av en mattvätt. Var försiktig med vad du använder för att ta bort fläcken för om du använder fel kemikalier kan du smeta ut fläcken sprida den vidare ner i mattan. Försök alltid först med kalt vatten och att dutta med en torr trasa för att suga upp fläcken och gå bara vidare till starkare produkter som en sista utväg.

 1. Giftiga kemikalier

Du bör veta att mattrengöringsprodukter innehåller några av de farligaste kemikalier som finns i rengöringsprodukter. Om du använder dessa produkter skall du vara noga med att använda handskar och följa instruktionerna från tillverkarna. Undvik alla typ 4 medel eftersom de innehåller tetrachlorethlene som är mycket giftigt både för människor och husdjur.

 1. Ångtvätt

Ångtvätt för mattor använder ganska milda produkter så de är ett utmärkt val. Men du kan fortfarande missbruka dem så följ anvisningarna noga. Om du använder denna metod måste du vara försiktig så att du inte mättar mattan med vatten eftersom om du gör det kommer det att ta längre tid att torka och kan resultera i skador på mattan.

Några av de rengörnings som levereras med de maskiner man kan hyra är mycket giftiga så var noga med att rummet eller rummen är väl ventilerade. Var noga med att hålla barn och husdjur borta tills mattan är helt torr eftersom det alltid är rester kvar på mattorna som kan vara skadliga för barn och djur. Låt alltid mattan torka helt och dammsug den sedan direkt efter för att avlägsna eventuella kvarvarande kemikalier.

Dessa 12 saker vi på Flyttstädning Tumba har tagit upp här kommer att göra din mattrengöring lättare.