5 fakta om städning

5 galna men sann fakta om städning

Att städa hemma är ett ”nödvändigt ont”. Men nåväl, har du ett tak över ditt huvud så kommer du behöva städa ditt hus, lägenhet, andelslägenhet, husvagn, RV eller annat boende förr eller senare, det finns inget sätt att undvika det. Och medan det bästa sättet att närma sig städningen är att utveckla en ”vissla glatt medan du jobbar” attityd, så kan följande roliga, men galna (och sanna), fakta om städning kanske kasta lite ljus på denna måste-göra aktivitet som de flesta tittar på med förakt.

Vansinnigt men sant städfakta 1: Vårstädning är en gammal ritual

Det sker nästan varje vår, det att du får suget att städa hela hemmet, från gardinerna till soffan, till garderoberna och så vidare. Det verkar som att du har vaknat från en lång vinterdvala och ingenting kan bli tillräckligt rent, eller hur? Så har det varit i tusentals år i Iran, och vårstädningsritualen världen över tycks likna den iranska seden ”husskakningen” eller khaneh takani. Under den två veckors period som leder upp till det iranska nyåret så städas och skrubbas hela hemmet. Inget lämnas i fred. Golv, sängkläder, draperier, mattor, prydnadssaker, ja även taket får sig en ordentlig skrubbning! Härligt doftande blommor placeras också ut för att få hemmet att dofta gott. När huset officiellt blivit ”skakat” (rengjort) så kan det nya året komma, och med det, våren. En bra städfirma kan hjälpa dig att avklara vårstädningen snabbt.

Vansinnigt men sant städfakta 2: Den mesta smutsen i ditt hem kommer utifrån

Även om rökning inomhus genererar en hel del damm, eller om du har husdjur så kan du förvänta dig hår lite här och där, så kommer faktiskt den mesta smutsen från dina skor! Om du håller korridorer, och hallarna i ditt hem rena och sätter ut mattor för att torka av fötterna på innan man går in i hemmet så kan det hjälpa mycket för att hålla insidan av ditt hem rent.

Vansinnigt men sant städfakta 3: Ditt kök är rent ut sagt snuskigt smutsigt

Chansen är stor att ditt kök är det smutsigaste rummet i ditt hem, trots dina försök att hålla det rent. Detta på grund av att bakterierna från matlagningen och från soporna ligger kvar i luften och på ytorna i köket. En enkel sprayning och avtorkning tar inte bort vissa farliga bakterier, såsom exempelvis E.Coli. Städexperter rekommenderar att du använder ett starkt kommersiellt antibakteriellt rengöringsmedel i köket för att vara på den säkra sidan och hålla köket ordentligt rent.

Kontakta vår städfirma i Tumba för mer information hur vår städning går till!

Vansinnigt men sant städfakta 4: Din soffa är en härd av kvalster och allergener

Det finns en anledning till varför människorna som levde på den Viktorianska eran tog ut sina soffkuddar och ”slog” dem. Soffan är rent ut sagt en härd av förökande kvalster och andra allergener som kan göra dig sjuk, eller i alla fall ge dig snuva. Varför är det så? Jo, för sofforna är fulla av döda hudavlagringar, hår och andra små partiklar som kvalster älskar att äta.

Vansinnigt men sant städfakta 5: De flesta spenderar 8 timmar eller mer att städa i veckan

Att städa (när det görs ordentligt) tar tid, och en hel del dessutom. Studier har visat att de flesta spenderar runt åtta timmar i veckan till att städa hemma. Det är en hel arbetsdag till för de flesta av oss! Därför så börjar fler och fler söka hjälp för att städa hemma, allt från en djupstädning en gång i veckan till en lättare uppstädning varje dag.